Om våra fårskinn

Fårskinn är inte bara en snygg inredningsdetalj 
som skapar en varm och ombonad känsla. 
Genom sin mjukhet, luftighet och förmåga att 
vara temperatur- och fuktreglerande är det 
perfekt att ligga eller sitta på för både barn och 
vuxna och  motverkar liggsår. De värmer också
när 
det är kallt  och svalkar när det är varmt. 
Dessutom är fårskinn självrenande. 




Lite om fårskinn

Man skulle kunna säga att det finns ett skinn för varje tillfälle och för varje plats: soffan, fåtöljen, bilen, barnvagnen, sängen eller kanske golvet. Ja vi har faktiskt kunder som även unnar sin hund eller sin katt ett alldeles eget fårskinn. 

Inget fårskinn är det andra likt och vi har skinn i olika storlekar, färger och ull-längder, med eller utan lock. De grålockiga  skinnen från gotlandsfåren är allra populärast men vi har även vitlockiga leicesterskinn och vita, svarta och bruna skinn från finulls- och köttrasfår.

Priser: 1000-3500 kr beroende på ras, storlek mm.

Du vet väl att fårskinn och även tyg och garn av ylle är smutsavvisande och sällan behöver tvättas. Det känns bra för miljön tycker vi. Skulle olyckan ändå vara framme kan det vara bra att veta att de allra flesta av våra skinn är tvättbara i + 30 grader.

Lite om olika beredningstyper

Pälssskinn
Ullängd ca 18 mm. Pälssskinnen är lätta och smidiga och är att föredra om man vill sy i skinn. Passar även bra där du inte vill att skinnet ska ta för stor plats tex. i en barnvagn. Tvättbart.

Plädskinn
Ullängd ca 35 mm.  Den i särklass populäraste skinntypen. Skinnet är stadigt och regält och locken oftast lite större och glansigare. Tvättbart.

Mattskinn
Ett riktigt lyxigt skinn som kanske passar bäst som prydnad i soffan. Mattskinnen är inte klippta utan har kvar sin ursprungliga ulllängd på ca 10 cm. Endast de glansigaste och finaste skinnen som inte tovar ihop sig passa för den här beredningsformen.  
Baksidan är oftast inte slipad och skinnen blir därmed lite tyngre. De flesta mattskinn är inte tvättbara.

Köttrasskinnen är extra mjuka och sköna att sitta på
Mattskinn från Gotlandsfår

De allra flesta av skinnen som säljs i vår gårdsbutik kommer från lamm som vi själva fött upp här på Högagärde. Tar skinnen slut försöker vi att köpa in skinn från andra fårkollegor på småländska höglandet, allt för att du inte ska behöva bli utan.

Så sköter du ditt fårskinnskinn

  • Skinn kan ibland fälla lite från baksidan, särskilt när de är nya. Ser du att det blir fläckar på tex soffan lägg en handduk eller ett lakan emellan.

  • Rolla bort eventuella fläckar som kan bli av slipdammet på baksidan.

  • Skaka och vädra skinnet utomhus ofta.

  • Tvätta bort små smutsfläckar för hand med enbart vatten så fort som möjligt. Fårskinn behöver sällan tvättas. Snö "drar" ur smuts ur skinnet. Pröva att lägga ut skinnet i snön med ullsidan nedåt.

  • Tvättbara skinn tvättas i maskin på 30 grader med särskilt ulltvättmedel.

  • Plan eller hängtorka och sträck under torkningen så behåller skinnet form och smidighet.

Nyttigt med babyskinn.

Visste du att nyfödda som sover på fårskinn inte drabbas av astma och allergisnuva i samma utsträckning som andra. Det ulliga är en utmärkt plats för mikroorganismer som kan hjälpa ditt barn att utveckla ett starkare immunförsvar.

Läs mer om forskningsrapporten här.

En hel hög med fina tackskinn där inget skinn är det andra likt.

Ett typiskt tackskinn av rasen Gotlandsfår med ljusare sidor och mörk ål mitt på ryggen. Tackskinnen är ofta lite större och grövre än lammskinnen.