Lammkött från Högagärde
Nästa slakt med leverans 19/11. Boka gärna en lammlåda. 

Har du också tröttnat på att inte veta var maten kommer ifrån? Hos oss hittar du ett lokalt uppfött, slaktat och styckat lammkött.                                                                                            Vi  säljer både finstyckade lammlådor och hela lammkroppar och du kan också köpa frysta detaljer i gårdsbutiken.

Ostyckat lamm

Helt eller halvt. Slaktvikten är ca 16-23 kg och vikten minskar sedan lite beroende på hur länge lammet hänger och möras. Pris 110 kr/kg.

Lammlåda

Innehåller kött från ett lamm. Ca 14-20 kg finstyckat, vakuumförpackat och uppmärkt lammkött, färdigt att lägga i frysen. Pris 185 kr/kg. 
Innehåll:

  • Stekar (grillskivor under sommaren)
  • Lägg
  • Kotletter
  • Skivad bog
  • Revben
  • Köttfärs
  • Filé
  • Entrecote
  • "Soppben"
  • Hals
Det går även bra att köpa en halv låda.
Förändringar i styckningen kan förekomma beroende på styckaren.

Om vår lammuppfödning

På Högagärde har vi två olika lamningsperioder, i  januari  (Dorset och korsningar) och i april (Gotlands- och Leicesterfår). 

Varje år föds det ca 250 lamm här på gården. En del av dem behåller vi själva som avelsdjur och andra säljs vidare eller går till slakt. Slaktåldern på lammen varierar mellan 4 och 14 månader. Köttraslammen växer fortare och lamm efter till exempel trillingar behöver längre tid på sig för att bli stora. 

Fåren äter i huvudsak gräs (på vintern ensilage) och går ute ca 8 månader om året. 

Vi slakter våra lamm i på Scans slakteri i Linköping, även de vi säljer själva hemma i gårdsbutiken. Det är inte så långt bort och på ca 1 timme och 45 minuter är man framme. För oss blir det både en miljö- och tidsmässig besparing att kunna skicka alla våra djur till ett och samma slakteri. Tidigare har vi slaktat på lokala småslakterier som tyvärr lagt ner sin verksamhet.

Efter ca 6-10 dagars hängmöring styckas köttet på Måketorps styckeri utanför Åseda eller på Sjöbergs Styckeri i Tenhult. Våra goda korvar tillverkas på Stens Chark i Åseda.

Isterband, chorizo och grillkorv

Handla via en rekoring

Vill du handla kött hos oss men inte åka ut på landet varje gång? Gå då med i en så kallad rekoring på Facebook. Beställ dina varor i vårt inlägg och hämta dem på utlämningsplatsen. Ett riktigt smart sätt att kunna handla från många små producenter på en och samma gång. Har du inte Facebook, ring oss så tar vi med varorna till utlämningen ändå.

Vi åker med jämna mellanrum till rekoringarna i Eksjö, Nässjö och Jönköping.

Mustig lammsoppa med smak av fänkål och apelsin. Klicka på bilden så kommer du till receptet.

Lammstek tillagas med fördel i ugnen. Använd gärna en termometer så får du rätt temeratur.

Skivad lammstek passar bra att grilla och gifter sig fint med ört- kryddor som timjan och lavendel 

Lammkorv tillverkad på Steens Chark i Åseda av kött från gårdens djur.

Godaste korvgryta med vår lammchorizo, potatis, bönor, tomater mm. Länk i bilden.

Lammfärsbollar i tomatsås.  Receptet se länk i bilden.