Lammkött från Högagärde

Boka din lammlåda nu för avhämtning v 42 eller i december.

Har du också tröttnat på att inte veta var 
maten kommer ifrån? Hos oss hittar du ett 
lokalt uppfött, slaktat och styckat lammkött. 

Vi  säljer både finstyckade lammlådor och 
hela lammkroppar och du kan också köpa 
frysta detaljer i gårdsbutiken. 


Lammlåda

Innehåller kött från ett lamm. Ca 14 -19 kg finstyckat, vakuumförpackat och uppmärkt lammkött, färdigt att lägga i frysen. Pris 220 kr/kg
Innehåll:

  • Stekar (grillskivor under sommaren)
  • Lägg
  • Kotletter
  • Skivad bog
  • Revben
  • Köttfärs
  • Filé
  • Entrecote
  • "Soppben"
  • Hals
Vi säljer även lådor med tackkött i mån av tillgång. Pris 185 kr/kg.  Det går även bra att köpa en halv låda.
Mindre förändringar i styckningen kan förekomma. 

Ostyckat lamm

Helt eller halvt. Slaktvikten är ca 16-23 kg och vikten minskar sedan lite beroende på hur länge lammet hänger och möras. Pris 155  kr/kg. Vi säljer även hela tackor i mån om tillgång. Pris 120 kr/kg. En handpenning på 500 kr betalas i samband med beställningen av hela ostyckade djur.

Om vår lammuppfödning

På Högagärde har vi två olika lamningsperioder, i  januari  (dorset och korsningar) och i april (gotlands- och leicesterfår). 

Varje år föds det ca 250 lamm här på gården. En del av dem behåller vi själva som avelsdjur och andra säljs vidare eller går till slakt. Slaktåldern på lammen varierar mellan 4 och 13 månader. Köttraslammen växer fortare och lamm efter till exempel trillingar behöver längre tid på sig för att bli stora. 

Fåren äter i huvudsak gräs (på vintern ensilage) och går ute ca 8 månader om året. Inför lamningen kompletteras foderstaten med kraftfoder för att täcka upp tackans ökade näringsbehov. Under hösten får även lammen lite kraftfoder för att kunna fortsätta växa när betet blir sämre. 

Vi slaktar alla våra lamm i på Scans slakteri i Linköping, även de vi säljer själva hemma i gårdsbutiken. Själva transporten tar 1 timme och 45 minuter är. För oss blir det både en miljö- och tidsmässig besparing att kunna skicka alla våra djur till ett och samma slakteri. Tidigare har vi slaktat på lokala småslakterier som tyvärr lagt ner sin verksamhet.

Efter ca en veckas hängmöring styckas köttet på Totebos styckeri utanför Vimmerby. Våra goda korvar tillverkas på Stens Chark i Åseda och Åkes Hemchark.

Isterband, chorizo och grillkorv

Handla via en rekoring

Vill du handla kött hos oss men inte åka ut på landet varje gång? Gå då med i en så kallad rekoring på Facebook. Beställ dina varor i vårt inlägg och hämta dem på utlämningsplatsen. Ett riktigt smart sätt att kunna handla från många små producenter på en och samma gång. Har du inte Facebook, ring oss så tar vi med varorna till utlämningen ändå.

Vi åker med jämna mellanrum till rekoringen i Nässjö och ibland även till Eksjö och Jönköping.

Mustig lammsoppa med smak av fänkål och apelsin. Klicka på bilden så kommer du till receptet.

Lammstek tillagas med fördel i ugnen. Använd gärna en termometer så får du rätt temeratur.

Skivad lammstek passar bra att grilla och gifter sig fint med ört- kryddor som timjan och lavendel 

Lammkorv tillverkad på Steens Chark i Åseda av kött från gårdens djur.

Godaste korvgryta med vår lammchorizo, potatis, bönor, tomater mm. Länk i bilden.

Lammfärsbollar i tomatsås.  Receptet se länk i bilden.