På Högagärde Fårgård har vi ca 150 tackor av
raserna gotlandsfår, dorset, leicester och finull.
Vi har även ett antal korsningstackor.
Vi får ofta frågan vilken ras som är bäst och det
är inte alltid lätt att ge att bra svar på. Alla raser
har sina för- och nackdelar och är bra på olika
saker. Några har vackra glansiga pälsar, andra
extra mjuk ull till garn och andra har fantastisk
muskelansättning på köttet. Gemensamt för alla
får hos oss, oavsett ras, är dock att vi förutom
köttet också tar vara på både skinn och ull.
Din varukorg är tom
Gotlandstackor i rasthagen
Finullsfåret är en inhemsk fårras och som namnet antyder har fåren en mjuk och finfibrig ull som passar alldeles utmärkt att spinna garn av. Tackorna har goda modersegenskaper och lammkullarna är ofta stora. Vi har några bruna och svarta djur här på gården men annars är vit den vanligaste färgen.
Brun finullsbagge.
Dorsetungtacka
Dorsetfåret är köttrasfåret som har den stora fördelen att de kan komma i brunst och lamma under hela året och används därför ofta i korsningsaveln. Våra Dorsettackor lammar i januari och lammen slaktas under sen vår och tidig sommar, lagom till grillsäsongen.
Tackorna är goda mödrar och bra betesdjur. När lammen är avvanda släpper vi tackorna på de lite sämre betena, oftast naturbeten, eller marker där det finns mer parasiter och ger det bästa betet till lammen. De allra flesta Dorsetfår är vita. Svansen är lång och mulen rosa.
Leicesterlamm
Leicesterfåret har vit, lockig och glansig päls och klassas som ett medeltungt köttrasfår. Frånsett färgen, är det lite likt Gotlandsfåret med växer aningen snabbare och får högre vuxenvikt. Svansen är även längre. Rasen kommer ursprungligen från England.
Texelbagge.
Copyright © 2020
Det var allt, tillbaka till sidans topp!