Våra olika fårraser

På Högagärde Fårgård har vi ca 150 tackor av raserna Gotlandsfår, Dorset, Leicester och Finull. Vi har även en Texelbagge och ett antal korsningsdjur.
Vi får ofta frågan vilken ras som är bäst och det är inte alltid lätt att ge att bra svar på. Alla raser har sina för- och nackdelar och är bra på olika saker. Några har vackra glansiga pälsar, andra extra mjuk ull till garn och andra har fantastisk muskel-ansättning på köttet. Gemensamt för alla raser är dock att allt tas tillvara tillvara: kött, skinn och även ullen.

hej

Gotlandsfår

Gotlandsfåret är Sveriges vanligaste ras och precis som namnet antyder, kommer den ursprungligen från Gotland. Den unika grålockiga och glansiga pälsen är mycket populär i bådes inredningsammanhang  och till kläder.  Lammen föds i april och går till slakt under hösten och tidig vinter. Tackorna har lätta lamningar och är pigga och nyfikna. Lammen föds svarta men övergår så småningom i grått. Huvud och ben förblir svarta livet ut.

Gotlandstackor i rasthagen

Finull

Finullsfåret är en inhemsk fårras och som namnet antyder har fåren en mjuk och finfibrig ull som passar alldeles utmärkt att spinna garn av.  Tackorna har goda modersegenskaper och lammkullarna är ofta stora. Vi har några bruna och svarta djur här på gården men annars är vit den vanligaste färgen.

Brun finullsbagge.

Dorsetungtacka

Dorset

Dorsetfåret är köttrasfåret som har den stora fördelen att de kan komma i brunst och lamma under hela året och används därför ofta i korsningsaveln. Våra Dorsettackor lammar i januari och lammen slaktas under sen vår och tidig sommar, lagom till grillsäsongen.  

Tackorna är goda mödrar och bra betesdjur. När lammen är avvanda släpper vi tackorna på de lite sämre betena, oftast naturbeten, eller marker där det finns mer parasiter och ger det bästa betet till lammen. De allra flesta Dorsetfår är vita. Svansen är lång och mulen rosa.

Leicester

Leicesterlamm

Leicesterfåret har vit, lockig och glansig päls och klassas som ett medeltungt köttrasfår. Frånsett färgen, är det lite likt Gotlandsfåret med växer aningen snabbare och får högre vuxenvikt. Svansen är även längre.  Rasen kommer ursprungligen från England.

Texel

Texelbagge.

På gården finns också Texelbaggen Nils som får bli pappa till korsningslammen.